Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Katainens ryska taktik

31 maj , 2011, 13.02 Bjarne Nitovuori

 

Tillämpar Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen en ”rysk” taktik i regeringsförhandlingarna?  Ingen utomstående vet något om vad som händer i Ständerhuset. Men att man förhandlat över tio dagar utan synliga resultat kan bero på att syftet är att trötta ut förhandlingsparterna.

Jag såg någonstans en antydan om att det just är Katainens syfte. Den taktiken har han kanske lärt sig av sitt partis förre planeringschef framlidne Timo Kervinen. I en intervju (Hbl 24.7.1991) som jag gjorde med Kervinen efter bildandet av Esko Ahos (C) regering 1991 berättade han att samlingspartiet vid de förhandlingarna utnyttjade en förhandlingstaktik, som han betecknade som rysk. Det var en taktik, som centern tillämpat bland annat i kommunalpolitiken. 1991 tröttade samlingspartisterna ut centerförhandlarna med deras egna metoder.

”Esko Aho hade ju en mycket bråd tidtabell. Han började klockan sex eller sju på morgonen och förhandlingarna drog ut till sent på natten. Ilkka Suominen (Samlingspartiets dåvarande ordförande) sov nästan till mitt på dagen och var alltid i gott förhandlingsskick”, berättade Kervinen.

Enligt Kervinen avgjordes portföljfördelningen vid en överläggning, där samlingspartisterna var pigga och beredda att fortsätta förhandlingarna hur länge som helst, medan centerförhandlarna hade tröttats ut. ”Vi fick vad vi ville i förhandlingarna”.

Esko Ahos borgerliga regering tillkom efter att Centern i valet ökat med 15 mandat till 55 och Samlingspartiet minskat med 13 till 40. Lika viktigt som att vinna valet är det att vinna regeringsförhandlingarna.

Det har förvånat mig att medierna inte lyckats tolka beskedet om att man nått överenskommelse om valsystemet och att De Gröna godtar den med långa tänder och SDP är tillfreds. Eftersom den reform som godkändes av den förra riksdagen är en grundlagsfråga måste den för att träda i kraft godkännas i oförändrad form av den nya riksdagen med två tredjedels majoritet. Det betyder antagligen att man kommit överens om att reformen förfaller och att man går in för att ändra valsystemet på ett annat sätt. Troligen så att några mindre valkretsar slås ihop ch Nyland delas i två delar, vilket grundlagsutskottets förra och nuvarande ordförande (Kimmo Sasi, Saml och Johanna Niemelä-Ojala, SDP) föreslog i en intervju i Demari för någon vecka sedan. För det behövs ingen grundlagsändring.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2011
M T O T F L S
« apr   jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.