Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Paradoxal regeringssituation

8 jun , 2011, 10.13 Bjarne Nitovuori

 

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen har gjort tre strandade försök att bilda regering. Ändå har han nu paradoxalt nog flera alternativ än tidigare i den nu över sju veckor långa processen.

Det har knappast hänt tidigare i Finlands historia.

Det första försöket var en regering med de tre största – Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna –  som stomme. Den planen punkterades av Sannfinländarnas ordförande Timo Soini redan innan man hann börja förhandla.

Det andra försöket var en fempartiregering med Samlingspartiet, SDP, De Gröna, SFP och Kristdemokraterna, som utvidgades till en sexpartibas, sixpack, sedan också Vänsterförbundet tagits med. Det sprack efter 13 dagars förhandlingar på Ständerhuset.

Det tredje försöket var en koalition mellan de fyra partierna i den avgående regeringen kompletterad  med Kristdemokraterna. Det försöket torpederades av De Gröna.

Tre partier hann meddela att de går i opposition: Centern och De Gröna redan på valnatten, Sannfinländarna i samband med Katainens första försök. Redan det är ovanligt att hela tre partier tackar nej utan att delta i förhandlingarna. Men att de sedan ändå är beredda att ställa upp är säkert unikt. Det har lett till dagens situation att Katainens alternativ nu är flera än tidigare, vilket inte behöver betyda att hans sits är lättare.

Om det på fredag konstateras att Katainen misslyckats blir SDP:s Jutta Urpilainen regeringssonderare. Om hon lyckas bilda regering kan Samlingspartiet knappast sitta med. Det skulle vara första gången sedan Martti Miettunens mittenminoritetsregering 1976-77 som det största partiet (då SDP) inte ingår i regeringen. Om Urpilainen lyckas bilda en majoritetsregering utan Samlingspartiet skulle det vara första gången sedan K-A. Fagerholms nattfrostregering hösten 1958 som det största partiet (då DFFF) inte är med i en majoritetsregering.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2011
M T O T F L S
« maj   jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.