Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Röstspärren faller

20 jun , 2011, 11.04 Bjarne Nitovuori

 

Den ändring av vallagen, som den förra riksdagen beslutade om, kommer inte att godkännas i den nya riksdagen. Det betyder bland annat att det inte blir någon röstspärr på tre procent i nästa val, och kanske inte i framtiden heller.

Det framgår av en bilaga till regeringsprogrammet. Bilagan har skrivits otydligt. Det sägs inte uttryckligen att den lag, som den förra riksdagen lämnade vilande till den här riksdagen, skall skrotas. Och det sägs ingenting heller om röstspärrarna.

Men av innehållet i bilagan följer detta logiskt. Den lag som lämnades vilande kan bara antingen godkännas eller förkastas. Då regeringspartierna har kommit överens om att en ny vallag stiftas med ett annat innehåll innebär det att den vilande lagen förfaller.

En arbetsgrupp skall före årets slut komma med ett förslag om bara tolv valkretsar på fastlandet redan i nästa val. Landet är nu indelat i 14 valkretsar plus Åland. En minskning till tolv betyder sannolikt att tre valkretsar i östra Finland (Norra Karelen, Norra och Södra Savolax) sammanslås till en. Då man dessutom tänker sig en delning av någon nuvarande valkrets (närmast Nyland) kommer ytterligare någon sammanslagning att ske (kanske Lappland och Uleåborg). De här ändringarna kan göras med en vanlig lag, eftersom grundlagen talar om 12-18 valkretsar på fastlandet.

Senare planeras ännu radikalare reformer av valkretsindelningen. I bilagan förbinder sig regeringspartierna till en grundlagsändring, där antalet valkretsar skulle vara 6-12. En grundlagsändring kräver i regel två riksdagar om den inte förklaras brådskande med fem sjättedelars majoritet, vilket knappast är möjligt eller ens meningen. Det betyder att vi i framtiden kanske har sex fastlandsvalkretsar med ungefär en miljon invånare i varje, då man eftersträvar så jämnstora valkretsar som möjligt.

Det positiva med att vallagsreformen skrotas är att det inte blir någon röstspärr. I och för sig hade det varit rättvist om mandatfördelningen hade räknats ut på basis av röstetalet i hela landet. Det skulle säkert ha gått att förverkliga med en mindre komplicerad metod än vad den förra regeringen föreslog.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2011
M T O T F L S
« maj   jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.