Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

En orättvis parallell

25 Nov , 2011, 16.01 Bjarne Nitovuori

 

Allt flera ekonomiska experter (senast bland andra nobelpristagaren Joseph Stiglitz ) anser att det enda hoppet för euron är att Europeiska centralbanken (ECB) aktivt går in för att stöda de utsatta euroländerna. I praktiken innebär det att  ECB sätter i gång sedelpressarna.

 Tyskland säger nej. Jag antar att också Finland gör det, även om jag inte sett eller hört någon journalist fråga statsminister Jyrki Katainen (Saml) eller finansminister Jutta Urpilainen (SDP) om saken.

Tyskland och Finland säger också nej till förslaget om euroobligationer. Ledande finländska politiker hävdar att det är klokt av Finland att hålla sig så nära Tyskland som möjligt.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till andra världskriget. Parallellen bör inte tas på allvar. Jag vill på inget sätt jämföra dagens Tyskland med Nazi-Tyskland. Tyskland har i motsats till Ryssland gjort upp med sitt förflutna.

Men under andra världskriget var vi Tysklands vapenbröder tills vårt lands ledning insåg att vi dras med i djupet tillsammans med Tyskland om vi inte lösgör oss i tid.

Nu anser allt flera att euron går mot sin undergång, om inte Tyskland snart ändrar linje.

Efter världskriget inleddes en krigsansvarighetsprocess mot de finländska ledare, som ansågs ha fört in Finland i kriget på Tysklands sida. Nu bedriver Paavo Väyrynen en process mot dem som förde in Finland i eurozonen.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
november 2011
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.