Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Vändpunkten Stalingrad

2 feb , 2013, 10.12 Bjarne Nitovuori

 

Idag är det jämnt 70 år sedan tyskarna kapitulerade i Stalingrad. Det har ansetts vara andra världskrigets vändpunkt.

Det var det säkert. Men på goda grunder kan man anta att tyskarna hade förlorat kriget även om de hade vunnit i Stalingrad. Dessutom kan man hävda (såsom Antony Beevor i sin bok ”Stalingrad”) att en avgörande vändning skedde redan i december 1941, då Wehrmacht inte lyckades erövra Moskva och Förenta staterna gick med i kriget. Också Mannerheim lär ha insett detta samma månad.

Först Stalingrad fick dock den finländska ledningen att reagera på allvar. Krigskabinettet sammanträdde i St Michel följande dag (alltså 3.2) och dess slutsats var att Tyskland inte längre kan segra och att Finland så snart som möjligt bör dra sig ur kriget.

Stalingrad var fyra månader ett enda slagfält. Belägringen av Leningrad varade nästan tre år, men där förekom inte gatustrider. Stalingrad kan närmast jämföras med slaget om Budapest 1944-1945, som varade 102 dagar. Warszawa-upproret 1944 slogs ner av tyskarna efter 63 dagar, Berlin föll 1945 efter två veckor och Wien efter sex dagar.

Det senaste halvåret har jag intagit en järnranson av andra världskriget genom att läsa Antony Beevors böcker om Stalingrad och Berlin samt den ungerske historikern Krisztián Ungvárys bok om belägringen av Budapest.

Enligt Ungváry beordrade Stalin Rodion Malinovskij 28 oktober 1944 att med det snaraste erövra Budapest, som hölls av tyska och ungerska trupper. Jag kan göra det på fem dagar, svarade Malinovskij. Det är för lång tid, menade Stalin. Det tog alltså över tre månader.

Ungváry citerar den sovjetiska generalstabschefen Sjtemenko, som skrev att det hårda motståndet i Budapest omintetgjorde den sovjetiska krigsplanen, som gick ut på att nå Wien i slutet av december 1944 och Sydtyskland i mars följande år. Enligt Ungváry var målet att de kommande ”broderländernas” gräns skulle gå vid Rhen.

 Om tyskarna hade lyckats hålla Stalingrad för 70 år sedan hade vändpunkten sannolikt inträffat senare och då hade broderländernas västgräns gått längre österut än var den i verkligheten kom att gå. Det kallas kontrafaktisk historieskrivning dvs spekulation.

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
februari 2013
M T O T F L S
« jan   mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.