Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Ministrar i EU-valet

13 jun , 2013, 10.29 Bjarne Nitovuori

 

Åtminstone en av den nuvarande regeringens ministrar – trafikminister Merja Kyllönen (VF) – har meddelat att hon ställer upp i Europaparlamentsvalet om knappt ett år. Dessutom lär Vänsterförbundets ordförande kulturminister Paavo Arhinmäki överväga att kandidera.

En del har ansett att också antingen statsminister Jyrki Katainen (Saml) eller utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) borde sitta i Europaparlamentet om någondera av dem tänker blir EU-kommissionär.

Det skulle vara första gången en sittande minister ställer upp i EU-valet. Elisabeth Rehn (SFP) och Pirjo Rusanen (Saml) var ministrar i Esko Ahos (C) regering då Finlands första EU-parlamentariker valdes, men de utsågs av riksdagen, inte i ett val.

Att kommissionärerna borde vara EU-parlamentariker är ingen god idé, men jag misstänker att den förr eller senare går igenom. Det är typiskt för debatten om demokratiunderskottet i EU att man föreslår reformer som bara skenbart ökar demokratin samtidigt som den nu pågående processen, som förorsakats av eurokrisen, vidgar klyftan mellan eliten och medborgarna.

Savon Sanomat (6.6) föreslår till och med att de finländska partierna kommer överens om att det parti som klarar sig bäst i valet får utse Finlands nästa kommissionär. Det öppnar för Timo Soini (Sannf) att bli kommissionär.

Det vore en katastrof, men förslaget skall naturligtvis inte avvisas på grund av risken för att Soini blir kommissionär. Det skall avvisas för att det på intet sätt ökar demokratin i EU och för att den nya kommissionären i praktiken mer än nu skulle ha mandatet från sitt hemland. Det vore en utveckling i fel riktning.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2013
M T O T F L S
« maj   jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Kommenteringen är stängd.