Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Sipilä och Katainen

3 jan , 2014, 10.19 Bjarne Nitovuori

 

Hur skall man förklara Sipilä-fenomenet? Då jag funderar på historiska paralleller kommer jag på rak arm inte på någon annan partiledare som skulle kunna jämföras med Centerns ordförande Juha Sipilä. Av andra politiker kanske närmast Martti Ahtisaari eller Mauno Koivisto är jämförbara. Båda uppfattades liksom Sipilä som stående utanför eller ovanför den sedvanliga politiken.

Men Ahtisaari var ett likadant gallupfenomen bara då han lanserades som presidentkandidat 1993. Han stöddes då av otroliga 50 procent av folket. Men ju närmare presidentvalet kom sjönk hans popularitet dock, vilket förorsakade panik bland SDP:s valarbetare. Han vann dock första valomgången med 26 procent av rösterna, vilket skall jämföras med att hans parti i riksdagsvalet följande år fick 28 procent. Som politisk aktör var Ahtisaari dessutom skral. Ett typiskt exempel är hur han lät sig bli bortspelad inför 2000 års presidentval.

Mauno Koivisto däremot var en erkänt skicklig politiker, skickligare än alla andra. Hans popularitet var från början till slut betydligt större än det egna partiets.

Då han 1979 blev statsminister var en av konkurrenternas kalkyler att han som ovan politiker skulle göra bort sig och därmed spoliera sina chanser i ett kommande presidentval. Också nu heter det att Juha Sipilä prövas i de kommande debatterna inför nästa riksdagsval och att hans rätta ansikte ännu inte avslöjats.

Det mesta tyder dock på att Sipilä är en skicklig politiker och att han och hans parti kommer att vinna riksdagsvalet om drygt ett år.

Jag tror alltså att Finlands nästa statsminister heter Juha Sipilä. Med den reservationen givetvis att Samlingspartiet kanske byter partiledare och statsminister redan om ett halvt år.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) har låtit förstå att han berättar om sin framtid i april. Det öppnar för spekulationer. För att göra slut på dem vore det enda rejäla att Katainen redan nu skulle meddela att han strävar att sitta kvar som statsminister riksdagsperioden ut och att han därför också kandiderar för ordförandeposten vid Samlingspartiets kongress i sommar. Att han inte gjort det tyder på att han faktiskt tänker avgå.

 Tänker han tillsammans med Matti Vanhanen (C) skapa en tradition enligt vilken statsministern avgår mindre än ett år före riksdagsvalet för att inte behöva stå till svars inför väljarna? Det rätta ordet är fanflykt.

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2014
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.