”Ahos regering fortsätter alltså – som minoritetsregering”, skrev Erkki Tuomioja i sin dagbok 15 juni 1994 efter en förtroendeomröstning i riksdagen. Omröstningen gällde en interpellation om EU-medlemskapets villkor med Vänsterförbundets Claes Andersson som första undertecknare och rösterna föll 97-80 och 18 medlagda röster. Av dem som lade ned sina röster var nio från Centern och sex från Kristliga förbundet, båda regeringspartier.
Den omröstningen kan jämföras med gårdagens förtroendeomröstning som regeringen Stubb vann med röstsiffrorna 97-94. För 20 år sedan hade Finland nått ett förhandlingsresultat om EU-medlemskapet, men det rådde ännu oklarhet om bland annat det utlovade stödpaketet till lantbruket. Interpellanterna ville också veta hur det blir med Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och valutaunionen EMU vid ett EU-medlemskap
Att en stor del av Centerns och Kristliga förbundets riksdagsledamöter röstade blankt berodde på att de motsatte sig EU-medlemskapet. Om regeringen då hade fallit hade Samlingspartiet och SDP kanske bildat en ny regering för att föra EU-medlemskapet i hamn. Men medlemskapet skulle kanske i så fall ha stupat i folkomröstningen senare samma år, eftersom Centern då som parti sannolikt hade intagit en negativ ståndpunkt.
I fredagens omröstning gällde det inte en så konkret fråga där oenigheten skulle vara stor inom regeringspartierna. Därför rådde det på förhand sett inget tvivel om att regeringen skulle få förtroende om alla skulle vara på plats. Osäkerheten den här gången berodde på att regeringspartiernas majoritet är så knapp – 101-98 om alla är närvarande. Jörn Donner (SFP/obunden), som var på utrikesutskottets resa och inte deltog i omröstningen, är ett osäkerhetsmoment. Då han för drygt ett år sedan kom in i riksdagen efter Astrid Thors sade han i en intervju att regeringen är ”relativt usel”.
Interpellationerna i riksdagen får i allmänhet onödigt stor publicitet med tanke på att utgången i omröstningarna så gott som alltid är given på förhand. De enda undantagen de senaste decennierna är omröstningarna i juni 1994 och i går. På grund av Stubb-regeringens knappa majoritet kan det ännu bli lika ovissa omröstningar före valet i april, i synnerhet om det gäller en konkret fråga som hela oppositionen motsätter sig.