Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Tuomioja och Estland

17 jan , 2015, 13.01 Bjarne Nitovuori

 

Då utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP)  låter förstå att de baltiska länderna bedriver en nationalistisk politik gentemot Ryssland och den ryska minoriteten så menar han det säkert, även om man kan ifrågasätta det lämpliga i att säga det offentligt som utrikesminister. Men det estniska utrikesministeriet och Estlands president Toomas Hendrik Ilves har överreagerat. Många estniska politiker, bland dem förre utrikesministern Urmas Paet, har med rätta tagit avstånd från utrikesministeriets agerande (se Helsingin Sanomat 17.1.). Tuomioja har också rätt i sin kritik av förslaget om en rysk propagandakanal i EU-regi.

Det är inte första gången Erkki Tuomioja uttalar sig om Estlands minoritetspolitik. Jag kommer ihåg att jag i tiden skrev en HBL-grej om hans agerande i riksdagen i sambad med godkännandet av handelsavtal med Estland och de övriga baltiska staterna, som nyss återvunnit sin självständighet. Tuomioja skildrar episoden i sin dagbok 6.10.1992 (i boken ”Siinä syntyy vielä rumihia”. 2014).

Ursprungligen föreslog han en kläm i samband med utrikesutskottets behandling av handelsavtalet med Estland. Där fäste han uppmärksamhet bland annat vid nationalitetsfrågan och de mänskliga rättigheterna i landet. Talmanskonferensen ansåg dock att klämmen inte direkt har med själva ärendet att göra, varför Tuomioja tog tillbaka sitt förslag. Han höll dock ett anförande i plenum där han tog upp den ryska minoritetens ställning i Estland. Enligt dagboken ville han att man från Finland också skulle skicka andra signaler än dem som de konstitutionella ”Estlandsvännerna” stod för.

Erkki Tuomioja har som känt ett speciellt förhållande till Estland. Hans mormor Hella Wuolijoki (Ella Murrik) föddes och växte upp i Estland. Tuomioja har skrivit en bok om sin mormor, ”Häivähdys punaista” (2006). Dessutom har han skrivit en bok om en av Estlands ledande politiker under den första självständighetsperioden Jaan Tönisson,  ”Jaan Tönisson ja Viron itsenäisyys” (2010).

Trots sin estniska mormor hade Erkki Tuomioja före 1990-talet inte mycket att göra med Estland. Ett undantag var ett kort turistbesök i Tallinn 1981. Först då han började forska i Wuolijoki och Tönisson började han studera estniska, berättar han i förordet till Tönisson-boken.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2015
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.