Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Diskutera EU hellre än Soini

24 aug , 2015, 11.28 Bjarne Nitovuori

 

Oppositionspartiernas ledare gladde sig över att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini satte nytt finländskt rekord i ”kappvändning” när det gällde hans ändrade inställning till stödet till Grekland. I någon tidning förutspåddes att Soini nästa gång vänder kappan då Europeiska unionens tar ett nytt steg mot en förbundsstat.

På det sättet fokuserar oppositionen på hur Soini vänder kappan efter vinden i stället för att diskutera sakfrågorna. I fråga om EU:s utveckling till en förbundsstat har det inte förekommit någon som helst diskussion i Finland om till exempel de ”fem presidenternas” förslag i juni i år.

Det gäller alltså ett förslag av ordförandena för fem EU-institutioner: Juncker, Tusk, Schulz, Draghi och Dijsselbloem. I förslaget ingår gemensamma teknokratiska regler utan gemensam politik. I något skede kommer programmet att kräva ändringar i EU:s grundfördrag.

Europrojektet har misslyckats åtminstone såtillvida att det i stället för konvergens lett till en ökad klyfta mellan medlemsländerna och en konflikt mellan de nordliga och sydliga medlemsländerna och därmed öppnat slussarna för nationalism. Då euron infördes fanns det experter som konstaterade att en valutaunion inte fungerar utan en gemensam ekonomisk politik.

De fem presidenternas förslag är inte det första i syfte att förenhetliga EU- eller åtminstone euroländernas ekonomiska politik, många av förslagen har också förverkligats. De går under olika namn som inte säger så mycket för en vanlig medborgare: European Fiscal Compact, six-pack, two-pack osv.

Harvardprofessorn Dani Rodriks trilemma eller omöjlighetsteorem kan tillämpas på EU och euron: en fördjupad internationell integration, demokrati och bibehållen nationell suveränitet kan inte förverkligas samtidigt. När det gäller de fem presidenternas förslag blir åtminstone den nationella suveräniteten lidande, men – vilket är ett långt större problem – också demokratin.

 

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
augusti 2015
M T O T F L S
« jul   sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.