Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

En månad med större makt

18 okt , 2011, 16.10 Bjarne Nitovuori

 

Visste ni att om om någon av presidentkandidaterna väljs till president redan i första omgången i januari nästa år (Sauli Niinistö enligt dagens gallup i Helsingin Sanomat) så har han/hon under den första månaden mera makt än under resten av ämbetsperioden?

Grundlagen stipulerar att den som väljs tillträder ”första dagen i den månad som följer efter valet”. Om valet avgörs redan 22 januari tillträder den nya presidenten alltså redan 1 februari. Den grundlagsändring, som snart godkänns definitivt av riksdagen och som minskar presidentens makt, är avsedd att träda i kraft först 1 mars.

Det har säkert ingen praktisk betydelse. Litet snöpligt vore det dock ur lagstiftarnas synvinkel därför att de valt tidpunkten 1.3 för att man tänkt att presidentskiftet äger rum just då.

Grundlagens paragraf 55 om när presidenten tillträder är betänklig eftersom den kan förkorta den avgående presidentens mandatperiod med en månad trots att han/hon valts för sex år och inte för fem år och elva månader. I den gamla regeringsformen stod det att den nya presidenten tillträder 1 mars utom i de fall då presidentval måste förrättas på grund av att den sittande presidenten avgått i förtid eller avlidit.

På tal om presidentens mandatperioder: en gång fick jag svara på en frågesportfråga om när vi har haft de flesta presidenterna i livet. Mitt rätta svar var några timmar på kvällen 19 december 1940, då antalet presidenter var fem. På eftermiddagen hade Risto Ryti valts till ny president och hans föregångare Kyösti Kallio dog på Helsingfors järnvägsstation senare samma kväll.

Då jag för några veckor sedan läste Staffan Bruuns artikel i Hbl om tidigare presidentval började jag tvivla. Han påstod nämligen att Kallio formellt var president tills han dog.

Enligt uppgifter på nätet skulle Ryti formellt ha tillträtt först då han två dagar senare avlade den högtidliga försäkran. Men enligt motiveringen till den nu gällande grundlagen är den högtidliga försäkran bara symbolisk. Den saknar betydelse för presidentens behörighet. Så var det säkert också då den gamla regeringsformen var i kraft. I den stod det dessutom att då nytt val förrättas efter att den sittande presidenten fått förfall tillträder den nya presidenten ”omedelbart efter valet”. Valet av Ryti förkunnades 19.12.1940 klockan 16.10, då Kallio ännu levde.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Intressant iakttagelse. Undrar om riksdagen alls tänkt på det där?

    Å andra sidan skulle jag nog bli överraskad om Niinistö faktiskt valdes redan i första omgången, trots att det nu ser ut så.

  2. Thanks for the share! Very useful info!

Kommenteringen är stängd.