Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

EU-partier skyddar korrupta politiker

3 okt , 2012, 12.40 Bjarne Nitovuori

 

För drygt en månad sedan undrade jag i en kolumn i Hbl varför de europeiska socialisterna i PES stöder sina korrupta rumänska partivänner bland annat genom att ordna sin kongress i Bukarest i slutet av september.

Nästan samma dag kolumnen skrevs  flyttades kongressen dock till Bryssel, formellt på begäran av den rumänska partiledaren premiärminister Victor Ponta. Några dagar tidigare hade EU:s för närvarande starkaste socialistiska parti det franska socialistpartiet uttalat sig mot att kongressen skulle hållas i Bukarest.

Vid kongressen i Bryssel uttalade den återvalde ordföranden för PES Sergej Stanisjev, Bulgariens förre premiärminister, sitt starka stöd för Ponta. PES, där Finlands Socialdemokratiska parti är med och där nya riksdagsledamoten Tytti Tuppurainen sitter i det nya presidiet, stöder alltså fortfarande Ponta.

I somras gjorde sig Ponta känd för sina utrensningar i den rumänska förvaltningen och i rättsväsendet och sin strävan att avsätta den konservativa presidenten Traian Basescu.

Basescu är lika korrupt som sin rival Ponta. Och nu har också EU:s konservativa i EPP, där både Samlingspartiet och Kristdemokraterna är med, gjort samma misstag. EPP:s nästa kongress hålls i Bukarest 17-18 oktober i parlamentspalatsen, alltså Ceausescus jättelika palats. Syftet är det samma som för socialisterna: att stöda sina partikamrater, i de konservativas fall Basescu,  i det rumänska parlamentsvalet 9 december. Deltar också statsminister Jyrki Katainen?

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Bjarne Nitovuori skriver:

    Eftersom jag bara påstår att Ponta och Basescu är korrupta, så ger jag här en länk till en story, frågan utreds närmare
    http://www.europeanvoice.com/article/2012/august/why-corruption-will-last-in-romania/75032.aspx

  2. Krister skriver:

    Eu korrupt?! Nähä, det hade jag aaaaldrig trott.

Kommenteringen är stängd.