Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Personregister är farliga

12 apr , 2013, 11.20 Bjarne Nitovuori

 

Fallet Putin och den finländska polisens hemliga register kan kanske jämföras med att utrikesminister Rudolf Holsti 1937 tvingades avgå och  K-A. Fagerholm 1936 dömdes till böter, båda för att de missfirmat Adolf Hitler.

Det allvarliga i fallet är kanske inte att en främmande stats överhuvud kränkts. Mera oroväckande är att vem som helst tydligen kan hamna i polisens register. Därför vore det hälsosamt om också riksdagsledamöterna skulle väckas till insikt om problemet, då en lag som utvidgar polisens befogenheter att registrera människor just nu är under behandling i riksdagen.

Lagändringen gäller bland annat så kallade observationsuppgifter om personer, ”som utifrån omsträndigheterna eller en persons hotelser eller uppträdande i övrigt med fog kan bedömas ha samband med brottslig verksamhet”. Också personer som inte begått något brott kan alltså registreras.

Då ärendet remitterades till förvaltningsutskottet förekom ingen debatt. Och grundlagsutskottet har konstaterat att lagen kan godkännas med enkel majoritet.

 Hur bedömer man då om en person i framtiden kan tänkas begå ett brott? Jag kan inte låta bli att citera min egen bok (Barrikadimaisteri. 2013), där jag kort refererar riksdagsdebatten på 1960-talet om den lag som avskaffade nöjesförbudet på bönlördagar. Ingen hade något att invända mot att nöjesförbudet avskaffades. Däremot uppstod en häftig debatt om att ordningsmännen vid nöjestillställningar skulle ges rätt att avlägsna personer, som ”på grund av sina levnadsvanor eller annars kunde tänkas begå brott, äventyra säkerheten eller förorsaka oordning”.

Riksdagsledamoten och prästen Jouni Apajalahti (Saml) menade att det kan leda till att någon ordningsman som på fritiden fördjupat sig i Cesare Lombrosos teorier om sambandet mellan kroppsliga egenheter och brottslighet kan börja mäta skallarna på de ungdomar som kommer till nöjestillställningarna och därav dra slutsatser om brottsliga böjelser. Riksdagen godkände dock regeringens förslag i frågan, vilket visar att regeringspartiernas riksdagsledamöter redan då okritiskt godkände vad regeringen föreslagit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
april 2013
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Att ha missformad skalle kan göra människan så rasande att han går med i underjordiska rörelser. Min skalle når knappt opp till medelnormen och jag är känt avig, smädar världsmaktern och håller deras offer under fötterna. Finns jag i arkiv för skallbenets skull, eller för tankarnas? Vem tar foton av mig genom staketet och klickar i min lur? Arvet efter Lombroso lever och skjuter i höjden när vänstern drar sig tillbaka.

  2. Anonymous skriver:

    I sådana här sammanhang litar man oftast alltför mycket på polisen. Läs t.ex. http://www.hs.fi/kotimaa/Aueria+urkkineiden+poliisien+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4+paljastui+luultua+suuremmaksi/a1305628588926

Kommenteringen är stängd.