Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

VF och regeringen

14 Nov , 2013, 10.06 Bjarne Nitovuori

 

Vänsterförbundets partifullmäktige beslutar om drygt en vecka om partiet skall stanna kvar i Jyrki Katainens sexpartiregering eller ej. Partiet har tagit tre månader på sig för att dra slutsatser av regeringens så kallade strukturpaket, ett rekord i sig. Regeringens konkretisering av paketets innehåll hinner knappast ske före Vänsterförbundets beslut.

De som nu kräver att partiet lämnar regeringen är huvudsakligen de samma som ursprungligen motsatte sig partiets regeringsengagemang, till exempel riksdagsledamoten Anna Kontula. En del har säkert kommit till efter att ha sett vad regeringen åstadkommit.

Det är inte ovanligt att ett litet parti lämnar regeringen en tid före följande riksdagsval i hopp om valframgång. Erfarenheten visar att det i allmänhet inte ger utdelning. Landsbygdspartiet hoppade av från Harri Hiolkeris regering 1990 efter en budgettvist men förlorade följande års val. De kristliga lämnade Esko Ahos regering 1994 på grund av EU-ansökan men förlorade likaså 1995 års val.

Ett undantag var De Gröna, som lämnade Paavo Lipponens regering 2002 men vann några mandat i följande års val. Deras sorti var dock ologisk eftersom de protesterade mot riksdagens, inte regeringens, kärnkraftsbeslut där riksdagsledamöterna hade fria händer.

I Vänsterförbundets fall gäller att partiet i nästa val inför väljarna får svara för regeringen Katainens politik fastän det nu skulle gå i opposition. Det är bara drygt ett år till valet.

Huvudargumentet för dem som stöder ett fortsatt regeringsengagemang är att utan Vänsterförbundets medverkan hade regeringen fattat ännu sämre beslut. Det är något som aldrig entydigt kan bevisas. Alla partier som tvingas svälja obehagliga beslut använder samma argumentation. Inom Svenska folkpartiet anser man säkert att den obligatorisks skolsvenskan – och kanske till och med svenskan som andra nationalspråk – hade avskaffats för länge sedan om inte SFP varit i regeringen.

Motståndarna använder en lika kontrafaktisk argumentation. Anna Kontula hävdar att Vänsterförbundet kan påverka också i opposition. Då menar hon antagligen att Vänsterförbundets kritik utanför regeringen tvingar Socialdemokraterna vänsterut. Kanske regeringens politik rentav blir mera vänsterinriktad utan Vänsterförbundet i regeringen.

 

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
november 2013
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

En kommentar

  1. Samhällsproblemen må vara komplexa. Det rättfärdigar kanske inte att ingen reagerar högt på massivt skadlig politik (kärnkraft, NATO:s resurskrig och åtyföljande kulturförstörelse etcetera) Medborgarcouraget måste även idag förslå till att säga ifrån även om följderna inte är helt klarlagda för ekonomin av en alternativ väg. ”Det tar vi sen” är ju regeln även för snell-kapitalismen. Det är klart att Reagan och Thatcher var helt vanliga människor utan politisk eller samhällsvetenskaplig sakkännedom. Reaganomin och Thatcherismen har vant oss vid töntigt nonsens i politiken. Allt går an. Så varför häckla ”folket” för det samma. Redan Vennamo fungerade typ själavårdande. I tidningen får vi som hör till vadsomhelst slags opposition inte skriva.Inte ett wort.

Kommenteringen är stängd.